ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеКултураМненияНовини

Да крещиш през обектива (ГАЛЕРИЯ)

Роджър Балън: Моите снимки се превръщат в огледало на собствения ви ум

Световноизвестният фотограф провокира със 122 творби в Градска художествена галерия

Иво Дернев

Крясък и нямост. Унес и размисъл. Въздишка и бездихание. Мощ и безсилие. В такива полярни състояния се люшкаха десетките посетители, открили изключителната изложба на един от най- известните световни фотографи Роджър Балън снощи в Градска художествена галерия. Творецът запрати почитателите на фотографското изкуство някъде между хаоса и хармонията със своите „Архетипи”. Беззащитни и в същото време страховити, героите на Балън хипнотизират от стените в Градска художествена галерия. Поставят въпроси, задават отговори, разплакват или разсмиват. Разкъсват те на парчета или те събират цял. С черно-белите си шедьоври американският майстор на обектива рисува света в пълния му контраст. Но сякаш намига, за да търсим сивото между черното и бялото. Провокира подсъзнанието. Кара да се взрем в тъмата, за да открием светлината.

„Моите снимки се превръщат в огледало на собствения ви ум”, каза на откриването на ретроспективната си изложба Балън, сякаш знаейки колко различни и противоречиви чувства ще предизвикат фотографиите му у различните хора. Имаше извънредно смутени, силно шокирани, развеселени или откровено натъжени. Всички обаче разсъждаваха върху онова, което им казваше обективът на маестрото.

Изложбата на Роджър Балън наистина предизвика огромен интерес. Градската художествена галерия се оказа тясна за всички, които искаха да се срещнат с твореца, да му вземат автограф или дори да се снимат с майстора на снимането. А той, очевидно, изпитваше огромно неудобство да е в центъра на вниманието. Да бъде от другата страна на обектива- нещо наистина непривично за него.

„Родени сме с архетипи. Те са част от нашата ДНК. Когато хората видят снимка на крава, тя е едно и също за всички- мляко, майка, форма на земята. За мен е важно обаче хората да имат архетипна стойност”, обясни пред публиката Роджър Балън. И предупреди, че неговите снимки се отнасят към подсъзнанието на хората.

Кураторът на изложбата Данислава Делчева е подбрала 122 от снимките на Роджър Балън, създавани от 1982 година досега изцяло в Южна Африка, където роденият в Ню Йорк артист живее през последните десетилетия. „С характерната си естетика и провокативност  артистът се превръща в един от най-влиятелните фотографи, харесван от всяко следващо поколение, което разпознава изкуството му като житейска философия и символ на времето, в което живеем“, обясни Делчева.

„Провокативните изображения на Балън изкушиха разнородна по възраст и артистичен вкус публика, която фотографът призова да открие собствения си вътрешен свят в причудливите, плашещи или гротескни фантазни композиции, които той е създал”, написаха от Градска художествена галерия.

Изложбата е част от Културния календар на община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата. Тя ще остане отворена за посетители до 5 декември. Не я пропускайте.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина